L

Automatisk frömaskin gav årets Skapapris

Foto: Dagmar Zitkova – När jag testade metoden hemma i  en balja i tvättstugan, gjorde jag  precis som maskinen, fast manuellt, säger Tongyun Shen. Foto: Dagmar Zitkova – När jag testade metoden hemma i en balja i tvättstugan, gjorde jag precis som maskinen, fast manuellt, säger Tongyun Shen.

När det stora priset till framgångsrika uppfinnare, Skapapriset, delades ut i år, stod Tongyun Shen som vinnare. Prissumman är 500 000 kronor och prisutdelningen ägde rum under Innovationsgalan i Victoriahallen på Stockholmsmässan den 10 november. Bakom priset står Stiftelsen Skapa och prisutdelaren var Håkan Lans. Tongyun Shen har utvecklat en metod som avsevärt förbättrar livsmedelsproduktionen. Så här skrev prisjuryn i motoveringen: ”Årets pristagare visar på stor innovationsanda. Förbättrade fröer ger stora samhällsvinster eftersom man löser problem med kort odlingssäsong och dålig grobarhet. Principen är att med vatten, luft och värme påverka fröerna så att de gror snabbare och jämnare. De behandlade fröerna har desutom en längre hållbarhet.”


Att Tongyun Shen klarade sig så bra i den hårda konkurrensen inför årets uttagning av pristagare är ingen slump. Hon är en välrenommerad forskare och bakom hennes uppfining ligger många år av hårt arbete. Tongyun Shen har läst växtfysiologi vid Umeå Universitet, disputerat i frölära vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå och arbetar inom fröindustrin i Skåne sedan nio år.
Hennes metod att förbättra fröer är patenterad och fröförbättringen sker i en automatisk maskin. Maskinen The Optigrow Vitaliser 90 är två meter hög och tre meter bred. Prototypen finns på forskningscentret Medicon Village i Lund och den första kommersiella maskinen har redan lanserats i Holland. Kunderna finns bland olika fröleverantörer.
Tongyun Shen har nu startat företaget Robust Seed Technology och är delägare i Nelson Seed Development som ska marknadsföra metoden och maskinen.
– Nästa steg är att göra maskinen mycket stor, säger Tongyun Shen.
– Bearbetade fröer ger en perfekt och säker skörd som dessutom sparar tid, vatten och personal. Om man använder obearbetade fröer, växer plantorna mycket långsammare. Med min metod kan man skynda på och förkorta odlingssäsongen. Det betyder att babymorötter eller spenat eller andra grödor kan sås flera gånger under en och samma växtsäsong så man får större, säkrare och jämnare skördar.

Publicerad 2016-12-16 07:46:55