L

Boliden investerar en miljard i dagbrottsgruvan Aitik

Foto: Dagmar Zitkova Investering i en ny kross kommer att hjälpa  Aitik att jobba effektivare. Foto: Dagmar Zitkova Investering i en ny kross kommer att hjälpa Aitik att jobba effektivare.

Trots att marknadsläget inom gruvnäringen varit ansträng under den senaste tiden har Boliden tillhört dem som varit aktiva och genomfört en mängd stora satsningar och investeringar. Flera av deras gruvor har till exempel infört positioneringssystem under jord för att skapa förutsättning för fjärrstyrning av fordon, bättre logistik och ökad personsäkerhet. Som ett av de första i världen införde Boliden 5G-system för trådlös dataöverföring och nya styrsystem med mobil teknik i gruvor.


Nu berättar Boliden om nya investeringsplaner. Under 2016 planeras investeringar på ca 4 miljarder kronor och under 2017 på 4,5 miljarder kronor.
Bara i Aitik investerar Boliden en miljard kronor fram till 2018 i en ny dubbelkross i dagen, ett nytt vattenreningsverk och en ny dragning av kraftmatningen.
–Krossens nya konstruktion kommer att effektivisera underhåll, berättade Mikael Staffas, direktör för Boliden Gruvor, när investeringen offentlliggjordes.
–Aitiks mineralreserver har utvecklats väl, men vi har det senaste året haft alltför många produktionsstörningar och kommer därför att fokusera på produktionsstabilitet mer än volym.

Publicerad 2016-05-20 13:02:01