L

Siemens öppnar en ny 3D-verkstad i Finspång

Foto: Dagmar Zitkova Siemens satsar på additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall till kraftindustrin i Sverige. Foto: Dagmar Zitkova Siemens satsar på additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall till kraftindustrin i Sverige.

Siemens har invigt en ny verkstad för serietillverkning i 3D av metallkomponenter i Finspång, meddelar Siemens. Den totala investeringen ligger på cirka 200 miljoner kronor. Det är den första anläggningen för additiv tillverkning av ett sådant slag inom Siemens globalt.

De nya maskinerna kommer att arbeta med så kallat snabb framtagning av produktprototyper (rapid prototyping), snabb tillverkning (rapid manufacturing) och snabba reparationer (rapid repair). I första hand  gäller det tillverkning av komponenter för Siemens industriella gasturbiner.  Ett 20-tal anställda arbetar i verkstaden, från operatörer till ingenjörer.
Siemens ser additiv tillverkning som ett framtidsområde.
–Vi har ännu inte sett alla möjligheter. Genom den här investeringen bygger vi upp kompetens och erfarenhet som kan leda till nya idéer och utveckling inom detta område, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery.

Publicerad 2016-02-22 08:15:45