L

Sweco ser möjligheter i flyktingkrisen

Foto: Casper Hedberg, Sweco  Tomas Carlsson, VD och koncernchef för Sweco. Foto: Casper Hedberg, Sweco Tomas Carlsson, VD och koncernchef för Sweco.

Konsultföretaget Sweco kommer under de närmaste tre åren att erbjuda jobb eller praktik till minst 100 nyanlända, meddelar Sweco som därmed ingår  i den så kallade 100-klubben som bildades den 12 oktober under regeringens konferens "Sverige tillsammans" med 800 inbjudna deltagare. Regeringen vill få hjälp med att mildra den extrema flyktingkrisen som nu råder i Sverige.
De företag som vill ta emot minst 100 nyanlända flyktingar erbjuds en särskild ingång till Arbetsförmedlingen. I personliga möten ska de diskutera företagens behov och önskemål för att därefter identifiera sökanden och skapa ett för företaget skräddarsytt paket.


Exempel på insatser är snabbspår, yrkeskompetensbedömning, arbetsmarknadsutbildning, validering av kunskap, instegsjobb, nystartsjobb, arbetspraktik och arbetsträning med handledare. Satsningen gäller under tre år och avser företag som under den tiden kan ta emot minst 100 nyanlända.
– Sweco planerar och utformar framtidens samhällen och städer. För att kunna göra det riktigt bra krävs hög kompetens inom många områden, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för Sweco.
– Genom att vara med i 100-klubben får vi nu ännu bättre möjlighet att tillsammans med Arbetsförmedlingen hitta rätt personer för rätt jobb.
Behöver ingenjörer
Rekryteringsbehovet i Sweco är stort och målsättningen är att anställa 1 000 nya medarbetare i Sverige bara i år, främst ingenjörer och arkitekter.
– Flyktingkrisen har skapat en extraordinär situation i Sverige och övriga världen. Som ett företag som står för en stor del av samhällsutvecklingen har vi på Sweco en självklar roll att bidra med konstruktiva lösningar, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.
Sweco organiseras i sju geografiska områden med kontor på ca 100 orter i Europa och via representanter på ytterligare tio orter i andra världsdelar. Områdena är: Sweco Sverige, Norge, Finland och Estland, Danmark, Nederländerna, Centraleuropa och Västeuropa.

Publicerad 2015-11-16 09:37:04