L

Fixturer av plast i 3D-skrivare

Foto: Dagmar Zitkova Fixturen på bilden ovan är gjord i Stratasys 3d-skrivare, men inte för Volvo. Evald Ottosson från Protech demonstrerar med hjälp av den hur flexibelt det är att kunna göra monteringsverktyg av plast med hjälp av additiv tillverkning. Foto: Dagmar Zitkova Fixturen på bilden ovan är gjord i Stratasys 3d-skrivare, men inte för Volvo. Evald Ottosson från Protech demonstrerar med hjälp av den hur flexibelt det är att kunna göra monteringsverktyg av plast med hjälp av additiv tillverkning.

Volvo  Lastvagnar i Lyon har investerat i 3D-skrivare från Stratasys för att kunna producera egna specialanpassade monteringsverktyg och fixturer, skriver leverantören av 3D-teknik, företaget Protech.
Besparingar
På detta sätt sparar Volvo både tid och pengar. Det har tidigare tagit mellan 30 och 40 dagar för Volvo Lastvagnar i Lyon att konstruera och tillverka egna metallverktyg.

När de började skriva ut fixturer av termoplast i 3D-skrivaren kunde de reducera tiden till bara två dagar.
För Volvo är det viktigt med maximal produktivitet, både när man ska tillverka slutprodukten och konstruera och producera monteringsverktyg och fixturer.
Egna verktyg
Sedan lång tid tillbaka har Volvo Lastvagnar producerat verktygen i egen regi. Den vanligaste produktionsmetoden för monteringsverktyg och fixturer var att göra dem i  metall, men den metoden var inte tillräckligt flexibel. Om den slutgiltiga konstruktionen inte stämde till hundra procent, var de tvungna att börja om den långa tillverkningsprocessen från början.
Additiv tillverkning ger istället möjligheten att producera ett näst intill obegränsat utbud av testversioner inom några timmar. Därför kan nu ingenjörer och produktutvecklare på Volvo Lastvagnar arbeta mer med experiment och vara  mer uppfinningsrika för att förbättra produktionsflödet, skriver Protech.
Slittåliga produkter
På bara tre månader efter att Volvo investerat i sin första Fortus 3d-skrivare hade de producerat mer än 30 olika produktionsverktyg, bland annat en rad olika slittåliga men ändå lätta klämmor, jiggar, fixturer och en specialanpassad verktygshållare för en mer välordnad arbetsmiljö för operatörerna.
Genom att reducera produktionstiden så dramatiskt har Volvo kunnat öka produktionens effektivitet och flexibilitet.
Additiv tillverkning hjälper Volvo Lastvagnar att möta kritiska tidsfrister och leveranstider, minska avfall och kostnader, skriver Protech i sitt meddelande.

Publicerad 2015-11-06 15:22:06