L

Så smörjs den norska skidmaskinen

Foto: ifm Vallatrailern har totalt 110 kvm golvyta i två plan. Foto: ifm Vallatrailern har totalt 110 kvm golvyta i två plan.

Det halländska företaget Specialkarosser (skab) i Ätran som tillverkar kundanpassade lastbärare för lastbilar byggde på uppdrag av det norska skidförbundet en ny vallatrailer inför säsongen 2014. Bygget av den 13,6 meter långa trailern tog ca 8 månader att utföra.
Trailern parkerar på tävlingsarenan, man höjer taket och sidorna skjuts ut. På ca en halvtimme har skidåkarna fått en komplett vallaanläggning i två plan på totalt 110 kvadratmeter golvyta och därtill en balkong om 15 kvadratmeter.


Företaget Mobile Integrator Sweden blev den systemintegratör som tog hand om den tekniska installationen.
Styrsystem från ifm
Anläggningens styrsystem har levererats av ifm electronic. Som master i systemet används en cr0032 från r360-familjen, en kraftfull 32-bitars controller med 4 can-bussar. Systemet kan expanderas med hjälp av can-bussar. På dessa ansluts flera moduler allt eftersom systemet växer. Funktionaliteten anpassas och ändras med hjälp av programvara.
Trailern står plant
Lutningsgivare från ifm ser till att trailern står plant vid uppställning. Ett flertal induktiva givare detekterar start- och stopplägen för trailerns expansion. Eftersom större delen av kablaget och så gott som alla i/o-moduler i metall har m12-kontakter.
För att man snabbt ska kunna välja lämpliga givare och hitta information om dessa används ifms hemsida. De flesta funktioner visualiseras med ett antal displejer utplacerade i trailern.

Publicerad 2015-02-24 14:35:25