L

Protab startar nytt industriföretag i Nordmaling

Foto: Protab Vi jobbar med bearbetning, svarvning och fräsning och tillverkar detaljer åt framförallt hydraulik- och skogsindustrin, säger vd Jan Hörnberg. Foto: Protab Vi jobbar med bearbetning, svarvning och fräsning och tillverkar detaljer åt framförallt hydraulik- och skogsindustrin, säger vd Jan Hörnberg.

Vindelföretaget Protab och fyra medarbetare vid Sulzer Pump Solutions i Nordmaling bildar tillsammans ett nytt bolag, Protab i Nordmaling, rapporterar Protab i en kommuniké.
– Verksamheten inriktas på skärande bearbetning för industrin. Mellan 15-20 arbetstillfällen kommer att skapas på sikt och det långsiktiga målet är att fortsätta växa både geografiskt och personellt, uppger Protabs vd och huvudägare, Jan Hörnberg i företagets kommuniké.
Protab är specialister på bearbetning, svarvning och fräsning och tillverkar och monterar detaljer åt framförallt hydraulik- och skogsindustrin.


Pumpföretaget
– En avsiktsförklaring finns som gör att den största kunden redan från start i det nya bolaget blir Sulzer, en av världens största leverantörer av centrifugalpumpar. Arbete pågår med att utforma det slutgiltiga avtalet.
Sulzer Pump Solutions i Nordmaling som tidigare gick under namnet Pumpex har en 65-årig historia på orten och har alltid varit en lönsam verksamhet. Hösten 2013 fattade Sulzer ett koncernbeslut att hela anläggningen skulle läggas ned då koncernens verksamhet renodlas och koncentreras geografiskt.
– Nedläggningen blir nu istället en möjlighet. Några av de största fördelarna är att vi omgående ökar produktionskapaciteten, kan korta ned leveranstider och samtidigt agera backup för varandra mellan företagens anläggningar i Nordmaling och Vindeln. Det ger en stor trygghet för våra kunder, medarbetare och en mycket god möjlighet att växa, säger Jan Hörnberg.

Arbetstillfällen
– Protab i Nordmaling kommer att ha 15-20 medarbetare på sikt och beräknas vara i drift från och med den 1 september i år. Företaget ägs till 80 procent av Protab Holding med vd Jan Hörnberg samt till 20 procent av fyra delägare som idag arbetar vid Sulzer Pump Solutions i Nordmaling. Styrelseordförande är Nils Gunnar Bergström, Lycksele.
– Det finns hög kompetens i både Vindeln och Nordmaling och att vi kan skapa både ett nytt företag och arbetstillfällen när Sulzers verksamhet avvecklas känns mycket bra och inspirerande, säger Jan Hörnberg.

Publicerad 2014-07-18 13:31:48