L

Ny i familjen experthjälp på distans

Foto: Dagmar Zitkova Produkten xm Expert baseras på den så  kallade Augmented Reality-teknologi, där en operatör i fält får hjälp i realtid av en expert på hemmaplan för att lösa komplicerade tekniska problem.Den nya mobila enheten: en  Microsoftbaserad datorplatta har tillhörande kamera, hörlurar, stryktåligt chassi och transportväska. Foto: Dagmar Zitkova Produkten xm Expert baseras på den så kallade Augmented Reality-teknologi, där en operatör i fält får hjälp i realtid av en expert på hemmaplan för att lösa komplicerade tekniska problem.Den nya mobila enheten: en Microsoftbaserad datorplatta har tillhörande kamera, hörlurar, stryktåligt chassi och transportväska.

Linköpingsföretaget XM Reality lanserar nu en ny produkt i sin produktserie XM Expert, experthjälp på distans, meddelar XM Reality i en kommuniké. Det nya är en datorplatta som kommunicerar med Expertstationen. Den mobila enheten som finns tillgänglig sedan tidigare utgörs av en hjälm med videoglasögon och kamera. Nu kan kamerahjälmen  kompletteras eller ersättas av enbart den nya datorplattan.


Även fortsättningsvis kan experten guida teknikern i fält för att lösa avancerade tekniska problem via mobilt bredband som om de stod bredvid varandra.
– Den nya datorplattan kan hängas på ryggen, höften, ställas på ett bord eller bäras i handen, säger Niklas Rengfors, försäljningschef på XM Reality.
–Den kan anslutas till en extern kamera vilket gör att det även går att titta inuti en maskin eller i andra trånga utrymmen. Arbetet kan också dokumenteras genom att en film spelas in samtidigt som jobbet utförs. Den nya datorplattan är lite lättare och smidigare än hjälmen. Det går också att vara fler personer som samtidigt tittar på bilden från experten.
XM Reality levererar mobila lösningar för så kallat Remote Guidance, framför allt för industriella användare som behöver lösa tekniska problem just när de uppstår. De guidas via Internet av en avlägsen expert.
Löser problem
– Huvudprodukten xm Expert gör det möjligt för en tekniker i fält att lösa problem snabbare och mer effektivt utan att ha en expert på plats, något som genererar besparingar i både tid och pengar bland annat genom att minimera stilleståndskostnaderna, säger Niklas Rengfors.

Publicerad 2014-06-03 09:44:16