L

Tillståndslös förare kan kosta

foto: Dagmar Zitkova Det kan kosta mellan 1500 och 150 000 kronor för en arbetsgivare som inte har utfärdat skriftligt tillstånd till sina truckförare. Ett skriftligt tillstånd att använda truckar är inte samma sak som ett utbildningsbevis, så kallat ”truckkort”. foto: Dagmar Zitkova Det kan kosta mellan 1500 och 150 000 kronor för en arbetsgivare som inte har utfärdat skriftligt tillstånd till sina truckförare. Ett skriftligt tillstånd att använda truckar är inte samma sak som ett utbildningsbevis, så kallat ”truckkort”.

Från och med 1 juli kan det kosta upp till 150 000 kronor för en arbetsgivare som inte har utfärdat skriftligt tillstånd till sina truckförare. Detta enligt en kommande regeländring som gör att arbetsmiljöinspektörerna kan börja utfärda sanktionsavgifter.


En ny lag
Enligt en ny lag kan Arbetsmiljöverket börja använda sanktionsavgifter vid arbetsmiljöbrott från och med 1 juli 2014. Sanktionsavgifter kommer bland annat att tas ut från de arbetsgivare som bryter mot regeln att alla truckförare ska ha skriftligt tillstånd för att köra truck (se afs 2006:5, Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av truckar, §19).
Sanktionsavgiften
–Avgiften för arbetsgivare som bryter mot regeln om skriftligt tillstånd för truckförare kommer att ligga på mellan 15 000 kronor och 150 000 kronor, beroende på hur stor arbetsplatsen är.
Det är inte någon särskilt hög nivå, menar biträdande enhetschef Carl Axel Sundström på Arbetsmiljöverket. Sanktionsavgifter vid andra arbetsmiljöbrott kan vara betydligt högre, upp till en miljon kronor. Han presenterade de kommande regeländringarna på Toyotas konferens för truckinstruktörer i Göteborg i slutet på januari i år. Totalt handlar det om 40 bestämmelser i 26 olika föreskrifter, där man kommer att kunna ta ut sanktionsavgifter.
Börjar gälla
Han konstaterade att det formella beslutet om avgifterna kommer under mars i år, för att sedan träda i kraft i vid halvårsskiftet. Då kommer arbetsmiljöinspektörerna att kunna utfärda sanktionsavgifter, ungefär på samma sätt som när polisen utfärdar fortkörningsböter.
Arbetsgivaren kan välja att acceptera och betala avgiften, eller överklaga. Då tas fallet upp i domstol.
Det räcker med att en enda truckförare på en arbetsplats saknar arbetsgivarens tillstånd för att sanktionsavgiften ska kunna tas ut, sa Carl Axel Sundström, som ett svar på en fråga från truckinstruktörerna under konferensen. Ett skriftligt tillstånd att använda truckar är inte samma sak som ett utbildningsbevis, så kallat ”truckkort”.
Utbildningsbeviset
Utbildningsbeviset talar om att en förare har gått en viss utbildning. Arbetsgivarens skriftliga tillstånd är personligt för föraren och upplyser om vilka typer av truckar och vilka arbetsuppgifter det gäller för.
Mats Udikas, Transportnytt

Publicerad 2014-04-25 08:29:50