Vad ska du bli när du blir stor?

Pontus Karlsson Pontus Karlsson

Det är en fråga jag ofta ställt mig och svaret har ändrats många gånger sen jag fick den första gången.

När vi pratat om detta hemma, brukar min pappa alltid ta upp att jag med bestämdhet visste vad jag inte ville bli: ”Jag vill inte jobba med det som mamma och pappa gör.

Det är en början, men vad ska man välja av alla andra jobb då? Det enda jag alltid vetat är att jag vill förstå hur saker fungerar och att jag alltid gillat att lära mig nya saker. Men man ska omsätta teorin i praktiken också, och jag tror att jag kanske har hittat det jag vill hålla på med nu. 

Jag har hunnit bli 27 år och läser just nu första terminen på Teknikhögskolan i Linköping för att bli automationsingenjör, men vägen hit har inte varit spikrak. Efter studenten från elprogrammet i Katrineholm har det blivit eljobb inom både byggbranschen och industrin, men också militärtjänst och två år i flottan, innan jag slutligen hamnade här. Det som lockade med yrkeshögskolan i allmänhet och Teknikhögskolan i synnerhet är att utbildningen är så fokuserad. Man får verkligen lära sig ett yrke och dessutom mycket praktik så man blir en del av branschen direkt.

Att få skapa något konkret, se mitt arbete gå från idé till något man kan ta på och att lösa problem på vägen har varit viktigt för mig i mitt tidigare arbetsliv och för att göra det måste jag ständigt utvecklas och lära mig mera. Det är därför jag tror att jag nu har hittat rätt.

 

Så vad händer nu?

Än så länge är utbildningen kvar på det teoretiska stadiet. Vi varvar ellära med matematik för att ha den grund vi behöver inför kommande kurser, en del repetition, en del nytt. Snart får vi komma i gång på riktigt med elkonstruktion och skåpsbyggande.

 

Till våren ska vi ut på vår första LIA-period och jag ser fram emot att se industrin från ett lite annat perspektiv än jag fått tidigare. Under utbildningen har vi haft en kurs i branschkunskap där representanter för olika företag har fått berätta om sin vardag och arbetsuppgifter. Även om det är intressant att höra dem berätta så finns det som kan ersätta att själv få se och känna på grejerna, och det är därför praktiken är så viktig.

 

Så när jag nu ska ut på min första praktik hoppas jag att ni i branschen kan dela med er av all den kunskap jag vet att ni har. Det ser jag fram emot.

 

Pontus Karlsson 

Elev Teknikhögskolan

Karolina Ekholm E-mail:karolina.ekholm@automation.se
Publicerad 2021-10-28 11:54:41