L

Hej då och tack för mig!

Foto: Bengt Alm – Att det även i fortsättningen behövs oberoende information om en så betydelsefull teknik som automation, det är jag övertygad om. Foto: Bengt Alm – Att det även i fortsättningen behövs oberoende information om en så betydelsefull teknik som automation, det är jag övertygad om.

I  och med detta nummer lämnar jag jobbet som chefredaktör på Automation och går i pension. Efter mina mer än 20 år får andra ta över. Lägg till dessa år att jag jobbat på fler tidningar och undervisat på ett utbildningsföretag, så har jag arbetat i automationsbranschen i närmare 40 år.
Det har varit spännande år med en fantastisk teknisk utveckling. När jag började arbeta på utbildningsföretaget Sifu på 70-talet, var en viktig uppgift att resa runt till olika industrier för att förklara hur de kunde använda den då helt nya mikrodatortekniken i sina mekaniska konstruktioner. Flera år innan ibm kom med sin pc jobbade vi också med den svenska smådatorn ABC 80. Minns ni den?Jag arbetade mycket med kurser åt stora företag som Televerket (!), Alfa Laval och Electrolux. Men en viktig uppgift var att visa småföretag på de möjligheter som den nya tekniken gav. Och det skulle jag säga är en lika viktig uppgift idag även om det nu handlar om digitalisering och samarbetsrobotar.
I den verksamhet där jag konkret varit aktiv de senaste decennierna, tidningsmakeri, har det hänt minst lika mycket. När jag började där på 80-talet arbetade vi fortfarande med skrivmaskiner. Var man i teknikens framkant, fick man en elektrisk IBM-maskin med skrivkula och radertangent. (Jag gissar att många av mina läsare inte kan föreställa sig vad det är för någonting, så ni får väl fråga er farfar eller så.)
För den som likt mig gillar teknik, har det varit roligt att följa och beskriva utvecklingen. Men jag har också genom åren lärt känna oerhört många trevliga och kunniga personer i automationsbranschen som jag verkligen har uppskattat. Det har varit folk på högskolor, stora företag, mindre företag, mässarrangörer och inte minst i Instrumenttekniska föreningen, itf. Tack alla ni! Förhoppningsvis har jag också gjort en del nytta de här åren. Automation är inte bara en spännande teknik. Den gör svensk industri lönsammare och är därmed en förutsättning för Sveriges välstånd. Visst kan automatiseringen ta över människors jobb, men en föråldrad industri är inget alternativ. Då blir resultatet bara att fabrikerna flyttar utomlands eller läggs ner och ännu fler blir av med jobbet.
Därför är jag övertygad om att tidningen Automation har en viktig uppgift att informera om tekniken även i fortsättningen. Vilken form den får, på papper eller digitalt, kan jag inte sia om. Men att det även i framtiden behövs oberoende information om en så betydelsefull teknik, det är jag övertygad om. Företagens egen information övergår alltför lätt i marknadsföring eller i värsta fall ren propaganda och då behövs motvikter. Men den uppgiften får nu andra ta hand om.
Tack för mig och tack för många fantastiska år.

Dag Toijer

Dag Toijer E-mail:
Publicerad 2017-12-14 10:32:40