Jönköping vände skoltrenden

Foto: Mano Davar –Niondeklassarna besökte även några av regionens företag där de fick se att verkstadsindustrin varken är smutsig eller tråkig. Foto: Mano Davar –Niondeklassarna besökte även några av regionens företag där de fick se att verkstadsindustrin varken är smutsig eller tråkig.

Inom tio år kommer Sverige att ha brist på kvalificerad arbetskraft. Detta enligt en undersökning genomförd av Oxford Economics, ett företag som gör prognoser och ger ekonomisk rådgivning till internationella företag och organisationer.
cnc-operatör är en av de yrkesgrupper som det kommer att bli brist på. Redan idag behöver verkstadsindustrin fler cnc-operatörer och kommer att behöva ännu fler i framtiden för att fylla luckorna när 40-talisterna går i pension. Ska företagen få tag på den arbetskraft som behövs, gäller det att intressera ungdomar för cnc-yrket, så att de till att börja med söker sig till sådana utbildningar. Detta är en uppgift som kräver att både verkstadsindustrin och kommunerna agerar i tid.
En ort där man tagit tag i uppgiften är Jönköping som hade problem med att locka elever till det industritekniska programmet på Bäckadalsgymnasiet. Inför läsåret 2013–2014 var det så få sökande att kommunpolitikerna lade intagningen i malpåse under ett år. Kommunen sköt däremot till medel för att projektanställa en marknadsförare, Anna Magnusson, med uppgift att marknadsföra den industritekniska utbildningen. Anna Magnusson riktade sina aktiviteter mot niondeklassarna, som fick besöka den industritekniska utbildningen på Bäckadalsgymnasiet. Där fick de se vad en cnc-maskin är för något och vad en cnc-operatör gör. De fick också se de fräscha och ljusa lokalerna. Niondeklassarna besökte även några av regionens verkstadsföretag där de fick se att verkstadsindustrin varken är smutsig eller tråkig.
Aktiviteterna gav resultat och malpåsen förvandlades till en riktig drivbänk. Detta läsår har Bäckadalsgymnasiet tre klasser av årskurs 1 på det industritekniska programmet med sammanlagt 39 elever.Liksom många andra gymnasieskolor har Bäckadalsgymnasiet moderna verktygsmaskiner, bland annat från Haas. Nyligen arrangerade Edströms Maskin, som är agent för Haas i Sverige, ett öppet hus för bland annat gymnasielärare. Syftet var att lärarna skulle bli inspirerade och diskutera med varandra om hur de kan göra industriutbildningen mer attraktiv och intressant för eleverna.
Förhoppningsvis påverkas lärare i resten av Sverige av exemplet från Jönköping så att de tipsar sina kommunpolitiker och verkstadsföretag om vad man har åstadkommit i Jönköping. Initiativ som leder till att fler unga utbildar sig till yrken inom verkstadsindustrin, och därmed förhindrar en framtida brist på arbetskraft, är oerhört värdefulla.
Per Sjögren

Dagmar Zitkova E-mail:dagmar.zitkova@vtf.se
Publicerad 2014-12-16 07:50:30