Digitaliseringen kräver mer nytt synsätt än nya verktyg

Alla förändringar måste börja med människorna. Digitaliseringen kräver fundamentala förändringar av hur vi organiserar oss. Det är lika mycket kultur och strategi som det är teknik, säger Tobias Antius VD och CEO, Novotek Foto: Novotek Alla förändringar måste börja med människorna. Digitaliseringen kräver fundamentala förändringar av hur vi organiserar oss. Det är lika mycket kultur och strategi som det är teknik, säger Tobias Antius VD och CEO, Novotek Foto: Novotek

I denna och många andra medier inom teknik har det under ett antal år talats om Industri 4.0, IIoT, AI, AR, Machine Learning, Digital Twins och Digitalisering. Som i alla stora förändringsarbeten är det många bud. Hur och var skall man börja. Vilka nya verktyg behövs för att kunna göra det.
Jag är av synen att alla förändringar måste börja med människorna. För en gång skull är vi som konsumenter långt mycket längre än företagen generellt när det gäller att bli digitala. Företagarna i många branscher försöker nu febrilt komma ikapp men har svårt att ens komma ur startblocken.
Digitaliseringen kräver fundamentala förändringar av hur vi organiserar oss som företagare. Det är lika mycket kultur och strategi som det är teknik och som vi alla vet, är teknik förhållandevis enkelt att ändra.
Jag läste för ett tag sedan uppföljaren till ”Lean Startup” av Eric Reis, som heter ”The Startup way”. Den belyser hans arbete med ge och andra globala företag som förstått och försöker att bli digitala. Jag anser att alla i tekniksverige borde läsa den, om ni inte redan gjort det. Den sätter fingret på det fundamentala problemet med skiften och hur man kan komma vidare. Alla vill vara innovativa och ha entreprenörer i organisationen. Men hur kommer man vidare? Hur tar man upp de nya teknologier som det talas om?
Det viktigaste är mod i bolagsledningarna. Att verkligen stå bakom sina digitaliseringsprojekt. Det andra är att det krävs fokus på kundernas nytta med det vi skapar. Det tredje är att skapa små team som får på sig en definierad tid att verkligen driva projektet utan att störas av allt det andra. Sådana team måste bestå av alla berörda, inklusive kunden, för att komma fort framåt.
När man lyckats komma hit behöver man någon som har verktyg och specialistkompetens inom olika områden. Här kan vi på Novotek erbjuda en riktig one-stop-shop med allt inom Augumented Reality, Machine Learning och självklart Industrial iot.
Idag är det många som funderar på detta, men som känner att det kanske är bättre att bida sin tid. Jag kan absolut förstå det, eftersom det är utmanande.
Men till er skulle jag vilja ge tipset: förbered er!
Se till att era anläggningar är redo när ledningen, leverantörerna eller andra kommer och vill ha digitalisering. Se till att ni kan leverera data och åtkomst, säkert och strukturerat!
Digitalisering är framtiden men vägen dit är inte rak och enkel. Jag delar gärna med mig och lyssnar på era synpunkter och samtalar kring digitalisering. Jag kommer att åka runt i Sverige och hålla digitala workshops och visa på möjligheter och dela med mig av mina erfarenheter. Där kommer jag att berätta om bland annat vår senaste lansering, det uppkopplade HMI/scadasystem som gör det möjligt att använda Amazon Alexa för att starta pump 21 och sedan be henne om ett recept på Key Lime pie. Om ni inte kan vänta tills jag kommer till er hör gärna av er direkt till mig!
Tobias Antius

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2018-10-25 08:56:11