L
– Efterfrågan är så stor att vi skulle kunna expandera, men vi vill behålla kontakten med produkten, säger Claes Wernerson, bryggare Qvänum mat och malt.

Det ska vara roligt att driva processen anser mikrobryggaren Claes Wernerson.

Det är tråkiga och tunga jobb som ska automatiseras – inte de roliga bara för att vi ska kunna öka produktionen. Visst är efterfrågan så stor att vi skulle kunna expandera, men vi vill behålla kontakten med produkten.
Så säger Claes Wernerson. Tillsammans med hustrun Annica driver han ett litet bryggeri i Kvänum på Västgötaslätten, inrymt i en ombyggd ladugård. Här tillverkas öl och i begränsad omfattning spritdrycker. Visst vill de att tillverkningen ska löna sig, men det är intresset för produkten, nöjet i att ta fram nya smaker och smakkombinationer, som är den starkaste drivkraften.


– Vi vill inte tillverka miljoner liter om året, säger han.
Men en produktion på 90 000 liter öl om året ligger bryggeriet Qvänum mat och malt långt ifrån miljonsiffror. Men man tillverkar desto fler sorter. Till systembolagen i närheten levererar bryggeriet ett tiotal olika ölsorter. Men ännu fler varianter tillverkas för olika restauranger. Bryggeriet levererar öl till  mer än 60 restauranger. Femton av restaurangerna får ett eget specialöl som tillverkas enbart för en viss restaurang. De flesta av dessa finns lokalt men bland kunderna finns också resturanger i både Göteborg och Stockholm.

Läs hela artikeln. Ladda ner den som PDF

Basic information about Automation Magazine

Aktuellt nummer