L
Erik Oscarsson på Cejn provar att montera en nippel iförd smarta glasögon där han också kan se instruktionerna till hur produkten ska monteras. Infälld i bilden syns det Erik Oscarsson ser i glasögonen tillsammans med den verkliga produkten.

När produktvarianterna blir fler behöver alla montörer använda ar-glasögon.

Massproduktion ersätts av kundanpassning. Fler och fler kunder vill ha produkter tillverkade efter sina egna specifikationer. I framtiden kommer kraven på kundanpassning att öka än mer. Det innebär att industrin behöver tillverka varje produkt i en mängd versioner, ibland med stora skillnader, ibland med små, men oavsett vilket betyder det att de ska sättas ihop på olika sätt. När det blir så många olika produkter som tillverkas, blir det inte möjligt ens för en van montör att hålla reda på hur varje enskild variant av en produkt ska monteras ihop och vilka delar som ska ingå.


– Instruktioner på papper kommer inte att fungera. Istället behövs digitala instruktioner till montörerna, säger Anna Syberfeldt, docent i automationsteknik på Högskolan i Skövde.
Vill ha händerna fria
– Instruktionerna kan förstås presenteras på bildskärmar eller läsplattor, men det förutsätter att montören flyttar blicken, till och med vrider på huvudet, och kanske tvingas använda händerna som egentligen är sysselsatta med monteringen. Bättre är det om operatören kan se instruktionerna utan att flytta blicken. Lösningen är de smarta glasögonen.
Smarta glasögon, ar-glasögon, glasögon med förstärkt verklighet. Det finns många namn för samma sak, glasögon som kan projicera datorgenererad information direkt i bärarens synfält tillsammans med det man ser genom glasögonen. Den engelska förkortningen ar står för augmented reality, det vill säga förstärkt verklighet.

Läs hela artikeln. Ladda ner den som PDF

Basic information about Automation Magazine

Aktuellt nummer