L
Gripdon jl1 från Schunk för kollaborativa applikationer.

Vid en prisceremoni under invigningen av Hannovermässan 2017 tilldelades Schunk det prestigefyllda teknologipriset ”The Hermes Award” för robotgripdonet JL1, rapporterar Schunk
Innovation
Gripdonet JL1 är ett ”intelligent” gripdon för applikationer med samarbetande robotar, så kallade cobots. JL1 samarbetar direkt med operatören i en industriell miljö. Med hjälp av en ny teknik är gripdonet både parallellöppnande och vinkelöppnande vilket är unikt.

JL1 är dessutom utrustat med så kallat kapacitiva sensorer som förhindrar kollisoner, med en pekskärm som underlättar för operatören att trimma in gripdonet, två visionkameror för att detektera gripobjekt samt taktila sensorer inbyggda i gripfingrarna för både avkänning och reglering av gripkraften.
– För första gången någonsin i prisets historia får ett gripdon denna utmärkelse, säger Henrik Schunk från ägarfamiljen. Gripdonet valdes ut bland andra produkter av en oberoende jury och det är första gången Schunk får denna prestigefyllda utmärkelse. Redan 2015 nominerades vi till priset med onlineverktyget Egrip för att designa egna gripfingrar, men vi lyckades inte vinna då. Nu har vi vunnit och vi är otroligt glada och stolta för det.

Basic information about Automation Magazine

Aktuellt nummer