L

Tyskland blir Sveriges allt viktigare industripartner i skuggan av Brexit

Angela Merkel och Stefan Löfven var hedersgäster på German Swedish Tech Forum. Johan Söderström demonstrerade den samarbetande roboten Yumi.
Foto: Fredrik Hjerling/Tysk-Svenska Handelskammaren

 I början av året gick en ny satsning på innovationspartnerskap med Tyskland av stapeln: German Swedish Tech Forum med sin Innovationsplattform och Rundabordssamtal.
– Tyskland är en av våra absolut viktigaste handelspartners och vi ser potential för svenska företag, både inom områden där vi redan är starka, men också inom områden där vi kanske har ett försprång framför tyska företag, förklarade Ylva Berg, VD för Business Sweden, i samband med att initiativet presenterades.


Stärker samarbete
– Aktiviteter inom innovation, digitalisering, mobilitet och e-hälsa syftar till att stärka vårt samarbete inom dessa sektorer och vi ser stora möjligheter för ett utökat handelsutbyte med Tyskland, sade Ylva Berg.
Tysklands betydelse för Sverige inom EU-samarbetet förväntas öka i och med Storbritanniens utträde.
Idag är uppemot 1 900 svenska bolag, som omsätter ca 110 miljarder svenska kronor, aktiva i Tyskland. Ett stort antal forskningssamarbeten mellan tyska och svenska universitet pågår och det finns potential att utöka samarbetet ännu mer.
Rundabordssamtalen anordnas i samarbete mellan  Business Sweden, Iva (Ingenjörsvetenskapsakademien), Tysk-svenska handelskammaren och Näringsdepartementet. Diskussionerna kommer att fokusera på åtgärder för att fördjupa och stärka samarbetet inom respektive område.
Invigningstalade
Tysklands förbundskansler Angela Merkel blev inbjuden att tala vid invigningen i samband med sitt besök i Sverige. Statsminister Stefan Löfven och närings- och innovationsminister Mikael Damberg var också på plats på Iva den 31 januari.
Bland företagsrepresentanter fanns exempelvis Johan Söderström, VD för ABB Sverige, som under sin presentation berättade om digitaliseringens villkor och framväxten av området samarbetande robotar. På plats visade han abb:s samarbetande robot Yumi.

Dagmar Zitkova This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Publicerad Tuesday, 21 March 2017 10:05

Basic information about Automation Magazine

Sök i nyheter