L

Holländsk sömnrobot vann Robotdalens innovationspris

Den belönade robotkudden
Soto: Somnox

En sömnhjälpsrobot, skapad av ett holländskt team, utsågs till vinnare i den internationella pristävlingen Robotdalen Innovation Award 2017.
Det danska startupbolaget Berger Neurorobotics vann specialpriset Emerging Technologies Award för sin lösning gällande lärandemaskinteknologi. Priserna delades ut vid en prisceremoni på Expectrum i Västerås den 6 februari, rapporterar Robotdalen.


Ut på marknaden
Juryns motivering till första priset i Innovation Award 2017 löd: ”Sömnhjälpsrobot Somnox är innovativ. Den berör ett viktigt samhällsproblem och står nära kommersialisering. Den har ett trovärdigt  vetenskapligt stöd för att lösa svårigheten med sömnproblem, med pågående kliniska studier. Genom att samla in data om sovcykeln simulerar Somnox mänsklig andningsrytm och hjälper användaren att somna. Den kuddformade produkten styrs av en mobil applikation och kan erbjuda ljus och ljud, vilket gör dess användning  enkel och tilltalande för en vanlig användare,” skriver prisjuryn.  
Juryn bestod av Narges Asadi, Industridoktorand, Volvo Construction Equipment och Petter Ögren,  associate professor, cas, Kungliga Tekniska Högskolan. Genom att vinna Robotdalen Innovation Award 2017 får teamet bakom Somnox en summa på 150 000  kronor, där 50 000 kronor är prispengar och 100 000 kronor kan användas för att utveckla konceptet i samarbete med Robotdalen.
– Sömnroboten är den första ickemedicinska lösningen för sömnproblem. Den ligger i linje med vår satsning på nya tekniska lösningar för vård och omsorg, och passar väl in i vårt arbete med att utveckla ”technology for independent life”, säger Peter Stany, innovationsutvecklare på Robotdalen.

Dagmar Zitkova This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Publicerad Friday, 10 February 2017 15:51

Basic information about Automation Magazine

Sök i nyheter