L

Robotar på Ford samarbetar

Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords anläggning i Köln i Tyskland får hjälp av en samarbetande robot.
Foto: Ford

Ford inför automation enligt modellen Industry 4.0 i sin fabrik i tyska Köln.

Ford är en av de första biltillverkarna som satsar på att implementera teknik som gör samarbete mellan människor och robotar vid fabrikernas monteringsband möjlig, rapporterar Ford i en kommuniké. Deras senaste satsning har gjorts vid Fords fabrik i Köln i Tyskland som en del av projektet Industry 4.0.
Fords nya samarbetande robotar, även kallade cobots, används nu för att hjälpa Fords montörer att fästa stötdämpare i Fiesta-modellerna.


– Det är en uppgift som kräver precision, styrka och fingerfärdighet, skriver Ford.
Avancerade sensorer
– Robotarna använder högteknologiska sensorer som direkt känner av om händer och fingrar är i vägen under monteringsprocessen. Robotarna gör montörernas uppgifter lättare, säkrare och snabbare, vilket skapar helt nya produktions- och designmöjligheter för våra nya modeller, säger Karl Anton på Ford Europa.
Tog hjälp av montörer
– Industry 4.0 är framtaget för att beskriva den fjärde industriella revolutionen med fokus på områden så som automatisering, datautbyte och nya tillverkningsteknologier. Över 1 000 montörer intervjuades av Ford för att kunna identifiera de uppgifter som passar bäst för cobotar att utföra.
– Att jobba med tunga, luftstyrda verktyg ovanför mig är ett tufft jobb som kräver styrka, precision och uthållighet. Roboten hjälper mig väldigt mycket i mitt dagliga arbete, säger Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords anläggning i Köln.
De nya robotarna
De nya robotarna har framställts och utvecklats under två års tid tillsammans med robottillverkaren Kuka och de avancerade sensorerna använder liknande teknologi som maskiner inom exempelvis läkemedels- och elektronikindustrier.
Ford tittar nu på framtida projekt där robotarna kan göra allt från att skaka hand till att koka kaffe.

Dagmar Zitkova This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Publicerad Monday, 19 September 2016 09:12

Basic information about Automation Magazine

Sök i nyheter