Positionssensor för gripare från Sick

 Foto: Sick Foto: Sick

Med MPS-G presenterar Sick en kompakt, mångsidig och smart positionssensor för gripare och cylindrar, meddelar Sick i en kommuniké.
Grip- och cylindertillverkare drar nytta av ett av de mest utrymmesbesparande höljena på marknaden, som passar in i alla vanliga C-spår. MPS-G från Sick finns i tre produktvarianter. Som sensorer med analog spänningsutgång och som IO-Link-sensorer med graderade diagnostiska funktioner.
Via IO-Link kan MPS-G också tillhandahålla omfattande diagnostiska data inklusive prestandadata från pneumatiska enheter eller data för tillståndsövervakning av system.


Lägesmätning
Att skilja mellan olika föremål och ta tag i dem säkert är uppgiften. Sick är den första sensortillverkaren som erbjuder en lämplig positionssensor för dessa krav. Dess magnetiska lägesmätningssystem upptäcker kontinuerligt positionen för fingrarna på pneumatiska gripare eller kolvläget i korttaktcylindrar med en direkt beröringsfri metod. Även om den bara är 24 millimeter lång, erbjuder sensorn ett aktivt mätområde på 50 millimeter. Detta kan ställas in individuellt via fjärrkontrollen. Det gör det möjligt för tillverkare av gripare, robothänder och kompaktcylindrar att använda samma sensor för ställdon av olika storlekar samt grip- och slagvägar. Detta minskar kostnaderna för upphandling, lagerhållning, konstruktion och service.
Användarna av  MPS-G (G står för gripare) kan välja mellan tre varianter: En positionssensor med 0-10 V analog utgång och smarta io-Link-enheter med upp till tre digitala kopplingspunkter och integrerad ställdondiagnos och valfritt, med diagnostik av processdata också.
Förutom exakt bestämning av kolvposition kan användaren också definiera upp till 16 kopplingspunkter individuellt via IO-Link. Pålitlig slutpositionsdetektering, exakta gripartillstånd, justerbara digitala omkopplingspunkter, exakt rörelseövervakning och positiv gripning av objekt i olika storlekar.
Integration
Alla tre sensorvarianter skiljer sig inte åt i sin design. De kan skyddas väl mot skador genom att monteras och fästas säkert i C-spåren på alla vanliga grip- och cylindermärken på marknaden. En motsvarande adapter finns tillgänglig för integration i T-kortplatser. Mätområdet och de digitala omkopplingspunkterna kan också läras in dynamiskt under idrifttagning eller underhåll - av sensorn själv. Denna speciella fördel gör att MPS-G är en mycket användarvänlig magnetisk positionssensor. Man bara sätter den på plats, fäster den och ställer in den och den är redo att gå igång.

SICK

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-03-08 11:40:20

Basic information about Automation Magazine