Satsar på metallpulver i ny process

En helt ny produkt (metallpulver) och produktionsprocess ska utvecklas på ssab i Oxelösund. Därmed tar ssab ett steg in i den additiva tillverkningsbranschen. Foto: SSAB En helt ny produkt (metallpulver) och produktionsprocess ska utvecklas på ssab i Oxelösund. Därmed tar ssab ett steg in i den additiva tillverkningsbranschen. Foto: SSAB

SSAB tar ett steg in i den additiva tillverkningsbranschen (3D printing), rapporterar SSAB i en kommuniké. Investeringen är värd cirka 20 miljoner kronor och produktionen planeras vara igång under andra kvartalet 2021. Produkten är ett metallpulver som tillverkas av SSAB-stål och kan användas i 3D printrar för att tillverka olika konstruktionsdetaljer. Produktionsanläggningen för pulvret är en gas-atomiseringsenhet där man smälter stålet och sedan skapar ett pulver med hjälp av gas. Traditionellt används oftast ett stort metallblock som man antingen CMC-fräser eller svarvar fram en produkt från. Med 3d printing får man designfrihet, snabbhet och möjlighet till nya och innovativa konstruktionslösningar.


Ett halvt sekel
– Det är närmare 50 år sedan sist, men nu ska en helt ny produktionsprocess byggas och utvecklas på ssab i Oxelösund. Flera företag på marknaden har redan visat intresse för den nya produkten. Detta är oerhört positivt eftersom det skapar både arbetstillfällen och breddar ssabs produktportfölj som gör att vi kan växa som företag, säger Johnny Sjöström som är divisionschef för ssab Special Steels och dessutom docent på Luleå Tekniska Universitet där han har forskat om just additiv tillverkning.
Satsningen innebär en viss nyrekrytering av till exempel ingenjörer, produktionspersonal, utvecklare och säljare.
– Jag tror att detta är bara början. Det finns så många fördelar med att använda sig av additiv tillverkning och fler börjar förstå dessa fördelar och vill använda tekniken, säger Johnny Sjöström.

 

SSAB

Läs mer om:
Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-01-26 09:02:34

Basic information about Automation Magazine