L
– Vår värld styrs allt mer av datorer som kommer att finnas i allt. Från leksaker till tandborstar, säger  Linda Liukas.

Linda Liukas vill förändra världen med barnböcker om teknik. Nu kommer hennes andra barnbok om datorer ut på bokförlaget Volante. Boken heter ”Hej Ruby - och datorns hemliga port” och är en uppföljare till ”Hej Ruby – äventyr i datorernas magiska värld”. Gör din egen dator, uppmanar Linda Liukas små tjejer redan på bokens omslag.  – Vår värld styrs i allt högre grad av datorer, och den nuvarande generationen barn är den sista som minns datorer som de ser ut idag. De växer upp till en helt ny värld där datorer kommer att finnas i alltig. Från nallar till tandborstar, anser Linda.


Hennes bok är en berättelse om ett fantasifullt sätt att betrakta datorer. Att titta in i den mystiska lådan och visa vad som döljer sig där. Hon ställer de viktiga frågorna: Hur sätts alla bitar och bytes ihop inuti? Hur förvandlas elektricitet till logik, hur skapas logik av ettor och nollor?
 Linda Liukas använder kreativa sätt att lära barn om datorer, programmering och om den digitala världen, skriver hennes förlag.
 Lindas första barnbok, Hej Ruby – äventyr i datorernas magiska värld, har hittills översatts till 20 språk. Den handlar om programmering och problemlösningar. Den finansierades med en framgångsrik kampanj på Kickstarter.
Linda skriver om programmering eftersom hon anser att programmering är framtidens språk, nödvändig för att kunna erövra makten och för att påverka och forma vår digitala värld. Hon fokuserar på tjejer. Där andra ser lösningen som ”mer teknik och matematik” vilket är områden som hittills dominerats av killar, skapar Linda Liukas andra vägar till kunskapen, skriver förlaget.
Linda Liukas är programmerare, sagoberättare och illustratör från Helsingfors, Finland. Hon har studerat ekonomi, design, teknik och produktutveckling vid Aaltouniversitetet och Stanford University samt arbetat för Edutech och Codecademy. Hon är en känd gestalt i programmeringsvärlden och medgrundare av Rails Girls, en världsomspännande ideell rörelse som lär ut programmering till unga tjejer. Linda har fått utmärkelsen Ruby Hero, blivit utsedd av eu-kommissionen till Finlands Digital Champion och fått finska statens barnkulturpris.

Grundlegende Informationen über Automation Magazin

Aktuellt nummer