L

Utvecklar sensor för varma industriprocesser

Utvecklingsprojektet pågår fram till mitten av 2018 och sensorerna kommer initialt att tillverkas i Sverige.
Foto: Dagmar Zitkova

Metallsmältor som läcker ur processutrustning kan leda till olyckor men temperatur-övervakning kan göra produktionen säkrare. Acreo Swedish ict har därför tagit fram en sensorteknik som på ett enkelt sätt tidigt kan varna för faran. Sensorn är anpassad för processindustrier som arbetar med mycket höga temperaturer.
Nu har Acreo beviljats ett projektbidrag av Vinnova på totalt 3,3 miljoner kronor. Syftet är att vidareutveckla konceptet med temperatursensorn för processindustri.


– Jag har jobbat med detta i fem år, men i och med de här pengarna kommer vi äntligen att kunna närma oss ett industriellt anpassat sensorsystem, säger Erik Zetterlund, projektledare och gruppchef på Acreo.
– För processer med höga temperaturer, till exempel stål- och metallindustrin, är kontroll av infodring eller isolering i utrustning som skänkar och ugnar mycket viktig för att undvika genomskärning. Genomskärning innebär att smält stål rinner ut från utrustningen och kan skada personal i närheten och leda till långa, kostsamma driftstopp.
Den tvådimensionella temperatursensorn, också kallad storareasensor, är baserad på fiberoptik och monteras inuti ugnsväggar och kan registrera temperaturen över stora ytor med en storlek upp till hundratals kvadratmeter.
– Utmaningen är att ta fram en så robust sensormatta att den klarar den extrema miljön, säger Erik Zetterlund. För andra processer, som mesaprocessen på massabruk, kan storareasensorn även ge värdefull information om processen och bidra till effektivisering.

Dagmar Zitkova Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
Publicerad Dienstag, 16. August 2016 08:33

Grundlegende Informationen über Automation Magazin

Sök i nyheter