L

Smarta byggnader ska både producera och lagra energi

Energimyndigheten belönar behovsstyrd teknikutveckling inom området lagring av solel i smarta byggnader.
Foto: Dagmar Zitkova

Energimyndigheten lanserar nu en global tävling, Intelligent Energy Management Challenge. Tävlingens syfte är att få fram nya energisystemlösningar för byggnader som både producerar solel och kan lagra den. Tävlingen öppnade den 15 oktober och stänger den 2 februari 2016. Fyra tekniska lösningar har möjlighet att vinna drygt 90 000 kronor.


– Kombinationen av solenergi och energilagring är ett viktigt utvecklingsområde för Sveriges framtida energisystem, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.
Flexibilitet
Framtidens energisystem behöver mer lagring och flexibilitet, eftersom andelen förnybar elproduktion ökar. Kommuner och fastighetsägare är intresserade av lösningar och där finns också en drivkraft att öka lönsamheten för egenproducerad solel.
Tre svenska kommuner deltar i tävlingen och vill investera i innovativa lösningar. Idag deltar Eskilstuna, Uppsala och Arvika och det finns möjlighet för andra kommuner att anmäla sig.
Ändrar fokus
Samtidigt syns det tydligt att Energimyndigheten ändrar fokus när de gäller solel. Nyligen föreslog man till regeringen att slopa investeringsstödet för solel till villor och bostadsrättsföreningar och behålla det bara för företag och jordbruk.
– Det finns redan flera styrmedel för den som vill satsa på solel, anser Energimyndigheten. Rot-avdraget går att använda vid installation och sedan årsskiftet finns skattereduktionen som ger 60 öre per kilowattimme för den el man säljer till nätet. Priserna på solceller har också sjunkit kraftigt på senare år.
Vill gynna företagen
Med förslaget skulle det även bli mer pengar att fördela till andra målgrupper som företag och lantbruk.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad onsdag, 02 december 2015 11:17

Sök i nyheter