L

Branschen för förpackningsmaskiner jobbar i stark medvind

Långa transportbanor kan kortas genom att ställas på höjden.
Foton: Dagmar Zitkova

Årets mässa för förpackningsbranschen, Scanpack, var den mest internationella hittills med utställare från 31 länder och många utländska besökare, bland annat en stor japansk delegation.
– Det blev en stor succé, en ökning med drygt fem procent, konstaterade en lycklig Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack. Totalt kom 13 483 besökare till Göteborg i slutet av oktober, det var 700 fler än 2012 (mässan går vart tredje år).
Det både syntes och hördes på mässgolvet att mässan var internationell, danska, norska, tyska och finska var nästan lika vanliga som svenska. Av årets ca 500 utställare var nämligen nästan hälften från utlandet. Flest från Danmark - 45 utställarföretag, följt av 36 från Tyskland och 28 från Norge.


Mest maskiner
–Det här är den största mässan för förpacknigsindustrin i hela Norden. Så klart att det är viktigt för oss att synas här, sade försäljningschef Søren Pedersen från pps i danska Birkeroed. Företaget är, i likhet med många andra leverantörer av förpackningsmaskiner, verksamt på marknaden i hela Norden.
Förutom olika råvaror och förpackningsmaterial dominerade maskiner utställningen: fyllningsmaskiner, doseringsutrustning, kartonghantering, burkfyllning, transportbanor, robotar, sträckfilms- och bandningsmaskiner, plockningsutrustning, digitaliserad produktberedning, styrsystem och automation, pakettering, vakuumpackning, inplastning, vägning, märkning, etikettering, tryckning, stansning, prägling och inte minst kvalitetskontroll.  
Del i processen
Var exakt gränsen mellan den sedvanliga produkttillverkningen och förpackningsmomentet går blir allt svårare att avgöra. I dagens digitaliserade produktionsanläggningar flyter de olika arbetsmomenten helt naturligt in i varnadra, ofta utan någon tydlig avgränsning.
– Maskinerna rör om, blandar, fyller och förpackar, konstaterar Nicklas Bergström på Svenska Pump.

Många förpackningsmaskiner finns inom livsmedels-, kemisk- och läkemedelsindustri.Maskinerna ofta både bereder och förpackar, säger Nicklas Bergström på Svenska Pump.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad måndag, 23 november 2015 08:59

Sök i nyheter