L

Mobilen hör om pumpen utnyttjar energin effektivt

Mobilens mikrofon spelar in ljudet från pumpen som underlag för att beräkna hur driften kan förbättras.
KSB Mörck,

Ny app analyserar ljudet från pumpen och räknar ut möjliga energibesparingar.

Mycket energi används för att driva pumpar – i industrin liksom i andra verksamheter. Men alldeles för få pumpar utnyttjar energin optimalt. Kan man förbättra driften, finns alltså mycket energi att spara.
Nu har pumptillverkaren ksb utvecklat en app för mobiler och surfplattor som avläser effektiviteten hos pumparna genom att lyssna på hur de arbetar. Med hjälp av dessa data kan appen sedan visa användaren om det går att spara energi genom att optimera driften.

Den nya appen kallas ksb Sonolyzer. Mätningen börjar med att den vanliga mikrofonen i mobilen eller surfplattan spelar in ljudet från elmotorn. Genom att filtrera ljudet kan appen sedan få fram det exakta varvtalet för pumpaggregatet och bestämma vridmomentet. Dessa uppgifter ligger till grund för en analys av hur driften kan förbättras. Hela uppgiften tar mindre än en halv minut.
Appen ksb Sonolyzer är avsedd för centrifugalpumpar drivna av asynkronmotorer med fast varvtal. Den är utvecklad av ksb men kan även utvärdera pumpar från andra tillverkare.För att genomföra analysen behövs uppgifter om motoreffekt, motorns märkvarvtal, uppfordringshöjd och pumpflöde; information som vanligtvis finns att läsa på pumpens typskylt. Däremot krävs det inga kunskaper om den individuella pumpkurvan eller liknande tekniska uppgifter.Appen ksb Sonolyzer finns för operativsystemen Apple ios och Android och kan användas på alla mobiler och surfplattor med dessa operativsystem. Därmed går den även att använda i explosionsfarliga eller andra krävande miljöer, bara man har en mobil eller surfplatta som är anpassad för detta.
ksb Sonolyzer kan laddas ner gratis från App Store respektive Google Play.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad torsdag, 10 september 2015 10:07

Sök i nyheter