L

ABB tar Garpenbergsgruvan till ”nästa nivå”

– Vi hjälper kunden att öka produktiviteten och effektiviteten genom en meningsfull teknikintegration, säger Johan Söderström..
Foto: Dagmar Zitkova

Genom att slå vakt om alla de tre grundläggande delarna i ett framgångsrikt automatiseringsprojekt, det vill säga de fysiska produkterna, tjänsterna och människorna, vill abb hjälpa kunden att lyfta sin verksamhet. Med andra ord, de hjälper kunden att komma upp till Next Level, som abb kallar det enligt sin senaste affärsstrategi. – Vi tar våra kunder till nästa nivå, säger Johan Söderström, Sverigechef för ABB.


– Med vår hjälp kan de åstadkomma en meningsfull integration i sina produktionsenheter och generera betydande produktivitets- och effektivitetsvinster, säger han.
Tillsammans med Boliden presenterar nu abb ett stort samarbetsprojekt som har genomförts i zink-, bly- och silvergruvan Garpenberg i Dalarna.
Under 2014 tog Boliden i drift ett avancerat och helintegrerat automationssystem för gruvdrift i sitt nya brytningsområde i Garpenberg. Det är en teknik som innebär att de kan använda en enda plattform i hela gruvan, både under jord och vid efterbehandlingen ovan jord, i anrikningsverket. Alla som ingår i produktionskedjan har fått tillgång till samma information oavsett var i processen de befinner sig och vad de arbetar med.
Informationen knyts till alla ”objekt” som följs upp och övervakas kontinuerligt. Från styrsystemet ner, genom hela kedjan, till exempelvis motorer, drivutrustningen, strömförsörjningen och ventilationssystemet.
Det gör det samtidigt enklare att hålla energiförbrukningen nere.
– Hur man arbetar är viktigt, säger Johan Söderström. Det avspeglas i både produktiviteten och kvaliteten. Modern teknik gör att man kan få ut mer av produkten. Det gäller vid malmbrytningen i fler av Bolidens gruvor, till exempel Aitik, poängterar Söderström. Garpenberg är dessutom en av de mest effektiva gruvorna i sin kategori i världen.
Ytterligare en aspekt som han lyfter fram är säkerheten, den del som kallas ”safety”.
– Säkerhetstänkande har hög prioritet, både för oss och för Boliden. Med hjälp av en välintegrerad teknisk plattform kan gruvan bygga upp en mycket hög säkerhetsnivå.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad fredag, 28 augusti 2015 13:24

Sök i nyheter