L

Nya datorhallar satsar på vattenkraftsel

Suorvadammen, ett vattenmagasin på Stora Luleälven bildar den stora sjön Akkajaure. Veckan efter midsommar var det till hälften fyllt, men det var då årets vårflod kom igång på riktigt.
Foto: Dagmar Zitkova

I juli tecknade Vattenfall ett tvåårigt avtal om el-leverans till dataföretaget Hydro 66, som har byggt ett nytt datacenter i norrbottniska Boden.
Avtalet sträcker sig till år 2017 och leveransen handlar till  100 procent om förnybar el från vattenkraft från Luleälven, rapporterar Vattenfall.
Det 8 000 kvadratmeter stora datacentret ska rymma datorer för processer och lagring, och olika molntjänster. Avtalet innebär  att Vattenfall kommer att leverera uppskattningsvis 40–50 MW el med ursprungsgaranti.


– Vi är mycket glada att vi har fått Hydro 66 som ny kund, säger Matts Wesslén, säljchef för området Energy Intensive Clients, på Vatten- fall Business Sales.
– Förnybar el från vattenkraft, god infrastruktur och säkra elleveranser gör datacentersindustri till en viktig tillväxtmarknad för Vattenfall i Norden.
Hydro 66 marknadsför sina tjänster med miljöargument och kallar serverhallen ”Ultra Green Arctic Data Centre”. Företaget drivs av entreprenörerna David Rowe och Justin Fielder. Namnet Hydro 66 består av ordet för vatten och Bodens breddgrad.
– När vi nu etablerar vårt första gröna datacenter i Boden kan vi erbjuda våra kunder kostnadsbesparingar på minst 50 procent, och dessutom en miljövänlig lösning, kommenterar Paul Morrison, affärsutvecklingschef hos Hydro 66 avtalet.
Datacenterbranschen i norra Sverige utvecklas snabbt. Regionen hoppas att den snart ska bli ett allternativ till de traditionella basnäringarna som gruv- och stålverksamhet.  Facebook och Knc Miner är ytterligare två nya företag i Norrbotten  som är kunder till Vattenfall inom datacentersområdet.
Vattenmagasinen fyllda
Landets vattenmagasin är över 90 procent fyllda just nu (i mitten av augusti).Vattenkraften går mot ett nytt rekordår. Orsaken är bland annat en sen och utdragen vårflod, kombinerat med sommarens relativt stora regnande som har fyllt på de svenska vattenmagasinen rejält - dessa har nu nått en fyllnadsgrad på drygt 90 procent, rapporterar Svensk Energi i en kommuniké.
Höga vattenflöden
Tillrinningen hittills under året är den tredje högsta sedan år 1950. ”I år kan vi gå emot ett nytt produktionsrekord för vattenkraftselen”, uppger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på Svensk Energi.
Under första vecka i augusti steg vattennivån i landets vattenmagasin från 89,7 till 90,4 procent totalt sett. Denna notering för vattennivån i magasinen är mycket hög och kulmen har ännu inte nåtts för vårfloden. Bara ökningen i Luleälven är så stor att den uppväger att de andra älvarna redan börjat stagnera. Detta innebär också att vattenkraftproduktionen har varit hög i år.
Hittills i år uppgår den till 46,2 TWh, vilket kan jämföras med 47,2 motsvarande vecka under rekordåret 2012 då produktionen summerades till 78 TWh, uppger Magnus Thorstensson.
Ger elöverskott
– Årets hydrologiska balans i Norden är mycket stark, just nu med ett överskott på drygt 10 TWh. Sannolikt kommer vattenkraftproduktionen att bli fortsatt hög under hösten.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad onsdag, 19 augusti 2015 13:03

Sök i nyheter