L

Snart tar robotar över Marcus Schenkenbergs jobb

På sin hemsida visar fotomodellen Marcus Schenkenberg exempel på de fotomodelljobb som han har gjort. Än så länge ser det ut som om han har fullt upp.

Fotomodellyrket är mest hotat när datorer ska ta över våra jobb, visar rapport.

Stiftelsen för Strategisk forskning (SSF) har tagit fram en rapport där förändringar i yrkeslivet de närmaste 20 åren diskuteras.
Datorerna förutspås ta över allt fler jobb. Och det är långtifrån bara tunga, smutsiga och arbetskrävande industrijobb som kommer att ersättas av robotar. Även de så kallade kreativa yrkena ligger i farozonen.

Vartannat jobb
– Den forskning som ssf finansierar leder till tekniksprång inom bland annat digitalisering, automatisering, robotisering och dataanalys, skriver SSF.
Rapporten visar att drygt hälften av alla jobb står i farozonen för en omfattande automatisering. Studien utgår från en analys av usa-marknaden som universitetet i Oxford genomförde och publicerade förra året.
Studerade 700 yrken
Arbetsmomenten i 702 amerikanska yrken studerades och man relaterade till utvecklingen inom datorisering och robotisering. Sedan drog man slutsatsen om hur stor sannolikheten är att olika jobb ersätts av digital teknik under de kommande 20 åren. I ssf:s rapport gjordes motsvarande beräkning för svensk arbetsmarknad.
Sverige är ännu mer känsligt för datorisering än USA, menar ssf. 53 procent av dagens anställda i Sverige kommer att kunna ersättas av digital teknik under de kommande två decennierna, mot 47 procent i usa. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige påverkas.
Yrken som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandling, förmåga att övertala, och omtanke om andra människor har lägst sannolikhet att ersättas.
Skogsmästare, präst och speciallärare hör till dem som löper minst risk, medan kassapersonal, försäljare och maskinoperatör tillhör dem som löper störst risk.
Fotomodeller beräknas ligga mest i riskzonen för datorisering, men lyckligtvis, få arbetar som modell. Sannolikheten att fotomodeller ersätts av datorer är hela 98 procent. Därefter kommer bokförings- och redovisningsassistenter med 97%, maskinoperatörer i trävaruindustri 97 %, biblioteksassistenter 96,6 % och kassapersonal 95,3 %.
Som tur är vet vi, att inte allt som är genomförbart verkligen görs i praktiken. Å andra sidan varnar rapporten för att också många tjänstemannayrken kommer att påverkas av datorisering.

Dagmar Zitkova Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad måndag, 29 september 2014 14:00

Sök i nyheter